2 Nisan boykotunun etkisi: Sonuçlar yayımlandı

Üniversite Öğrencilerinin İmamoğlu Protestoları Sonrası Başlattığı Boykotun Sonuçları Açıklandı

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, üniversite öğrencilerinin İmamoğlu protestolarının ardından 2 Nisan’da başlattıkları tüketim boykotunun sonuçlarına ilişkin bir rapor yayımladı.

Raporda, 2 Nisan’da gerçekleşen boykot; Google Maps haritalarından elde edilen yoğunluk verileri, boykotun ertesi günü esnaf ve işletme çalışanlarıyla yapılan yüz yüze görüşmeler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası istatistikleri kullanılarak detaylı bir şekilde analiz edildi.

Boykotun Ertesi Günü AVM’lerde Durum

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde, CHP ve AKP seçmenlerinin yoğunlukta olduğu bölgelerdeki AVM’ler incelendiğinde, boykotun ertesi günü bazı ilginç sonuçlar ortaya çıktı. AKP’nin güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde hafif bir yoğunluk artışı yaşanırken, CHP’nin daha güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde daha belirgin bir artış görüldü.

Örneğin, İstanbul’un Güngören, Başakşehir ve Esenyurt ilçelerindeki AVM’lerde, 2 Nisan’a kıyasla 3 Nisan’da yüzde 3 civarında bir yoğunluk artışı olduğu tespit edildi. Ancak, Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer gibi CHP’nin güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde bu artış yüzde 28’lere kadar çıktı.

‘Satışlar Düştü’ Diyenlerin Oranı Yüzde 56

Ankara’da yapılan 384 görüşme sonucunda, boykotun etkileri üzerine işletme sahipleriyle yapılan görüşmelere yer verildi. Çalışan sayısına bağlı olarak, işletmelerde satışlarda düşüş yaşandığını belirtenlerin oranı yüzde 56’ya kadar çıktı. Merkez Bankası’nın ödeme sistemleri istatistikleri de boykotun tüketimde belirgin bir düşüşe neden olduğunu gösterdi.

Ancak, çeşitli dönemsel etkenlerin tüketim üzerindeki etkisinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Enstitü, 2 Nisan boykotunun ekonomik açıdan incelenmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle 2025 senesinde çalışan ödemeleri hariç tutulduğunda, tüketim talebinde yüzde 26’lık bir düşüş yaşandığı ortaya konuldu.

Related Posts

8 ülkeden petrol kararı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile birlikte hareket eden bazı üretici ülkeler önemli bir karar aldı. Buna göre OPEC+ grubu, ağustos ayında petrol üretimini günlük 548 bin varil artırma kararı aldı. Temmuz ayı üretim seviyesine kıyasla alınan …

Akaryakıtta tabela değişti: İşte güncel fiyatlar!

Akaryakıtta geçtiğimiz haftalarda, İran – İsrail geriliminin ardından yaşanan zamlar yerini indirime bırakarak eski seviyelerine çekilse de kalıcı bir zam geldi: Özel tüketim vergisi (ÖTV) 3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu üretici enflasyonu …

Yollar yaz aylarında işte bu yüzden daha tehlikelidir!

Yaz ayları, hem araba sürücüleri hem de kamyon profesyonelleri için yollardaki en riskli aylar arasındadır . Trafik kazası riski yılın geri kalanına göre beşte bir daha yüksektir. Sıcak hava ve uzun tatil yolculuklarının birleşimi, Temmuz ve Ağustos …

İspanya’da tüketici güveni yükseldi

İspanya’da tüketici güveni Mayıs 2025’te dikkat çekici bir artış gösterdi. İspanyol Resmi İstatistik Enstitüsü (INE) verilerine göre endeks, Nisan’daki 76,5 puandan 82,5 puana yükseldi. Bu artış, hem mevcut ekonomik durumla ilgili algıların …

Türk müteahhitlik sektörü yurt dışında 6,2 milyar dolarlık iş üstlendi

Türk müteahhitlik sektörünün bu yılın ilk yarısında yurt dışında üstlendiği projelerin tutarı 6,2 milyar dolara ulaştı.

Avrupa borsaları Britanya hariç yükselişle kapandı

Avrupa borsaları Britanya hariç yükselişle kapandı