Uzmanlarından “norovirüs” uyarısı: Ellerinizi iyi yıkayın

Grip Vakaları Yeni Yılda Artıyor: Uzmanlar Uyarıyor!

Yeni yılın ardından grip vakalarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, “Norovirüs çok bulaşıcıdır ancak kendinizi ve başkalarını korumak için alabileceğiniz önlemler var” diyerek uyarılarda bulundu.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye’de de çok ciddi bir kriz yaşanmamakla birlikte hastanelerde üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle başvuranların sayısında artış gözlemleniyor.

“Çok Bulaşıcı Bir Virüs”

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Eda Kepenekli Kadayıf, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Norovirüs kusma ve ishale neden olan çok bulaşıcı bir virüstür. Bazen “mide gribi” veya “mide böceği” olarak da adlandırılır. Ancak norovirüs hastalığının griple ilgisi yoktur. Grip, influenza virüsünden kaynaklanır. Norovirüs, mide veya bağırsak iltihabı olan akut gastroenterite neden olur. Norovirüs hastalığı olan çoğu kişi 1 ila 3 gün içinde iyileşir; ancak birkaç gün sonra hala virüsü yayabilirler.

Norovirüsün birçok farklı türü olduğundan hayatınızda birçok kez norovirüs hastalığına yakalanabilirsiniz. Belirli türlere karşı koruma geliştirmek mümkündür. Ancak korumanın ne kadar süreceği tam olarak bilinmiyor. Bir kişide genellikle norovirüse maruz kaldıktan 12 ila 48 saat sonra semptomlar gelişir. En sık görülen semptomlar ishal, kusma, mide bulantısı, mide ağrısı, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrılarıdır. Norovirüs hastalığınız varsa kendinizi aşırı derecede hasta hissedebilir, günde birçok kez kusabilir veya ishal olabilirsiniz. Norovirüs farklı şekillerde çok kolay ve hızlı bir şekilde yayılır.”

“Ellerinizi İyi Yıkayın”

“Norovirüs çok bulaşıcıdır ancak kendinizi ve başkalarını korumak için alabileceğiniz önlemler var” diyen Kadayıf, şunları sıraladı:

“Ellerinizi iyi ve sık yıkayın. Kabuklu deniz hayvanlarını iyice pişirin, meyve ve sebzeleri yıkayın. Kirlenmiş yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin. Çamaşırları sıcak suda yıkayın. Norovirüs hastalığı olan kişileri tedavi edecek özel bir ilaç yoktur. Antibiyotikler norovirüs enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olmayacaktır çünkü virüslere etkileri yoktur.”

“Aşı, Gribin Zatürre Gibi Komplikasyonlarından Koruyor”

Grip pandemisinde olmadığımızı ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Gökçe Demir, “Grip pandemisinde değiliz. Bu mevsimde artışı hep bekliyorduk. Covid’den önce 2008-2009’da grip bir pandemi yapmıştı. Şu an öyle bir pandemi yok. Mevsimsel grip, 6 yaş altı çocuklarda ağır seyrediyor. Grip zaten ağırdır, ölümcül seyredebilir.

Grip önlenebilir bir hastalık. Aşısı var. Güvenle kullanılan bir aşı. Çocuklarda da damlacık yoluyla okullarda bulaşıyor. Ben aşıyı öneriyorum. Geç de kalmadınız. Yaptırabilirsiniz. Okul bulaşlarının önlenmesi için çocukların okula gönderilmemesi gerekiyor. Ben aşıyı güvenle yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Aşılı kişilerde aşı, gribin zatürre gibi komplikasyonlarından koruyor. Daha hafif geçiriyoruz” dedi.

Related Posts

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Aile hekimlerinden 1 Mayıs mesajı: Emeğimizi sömürmeye son verin

AHESEN Genel Başkanı Ahmet Kandemir, 1 Mayıs mesajında, “Emeğimizi sömürmeye son verin” dedi.

Uzmanların çelişkili açıklamaları kaygıyı tetikliyor! 8 haftayı geçerse destek şart

Deprem tahminleriyle ilgili kamuoyunda yapılan çelişkili açıklamaları eleştiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından toplumda yaşanan korku ve kaygı duyguları ile deprem psikolojisi konusunu değerlendirdi.

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

KKTC’ye 320 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi Yapılacak

KKTC’ye 320 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi yapılacak. Kuzey Kıbrıs son günlerde inşaat ve sağlık yatırımları ile gündemde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir