Rahim ağzı kanseriyle savaşta en etkili iki yöntem: HPV aşısı ve düzenli tarama

Serviks Kanseri Farkındalık Ayı Etkinlikleri

1 – 31 Ocak tarihleri arasında düzenlenen ‘Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’ etkinliklerinde, hastalığın nedenleri ve tedavi yöntemleri detaylı bir şekilde ele alındı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ürün, farkındalık ayı kapsamında yaptığı açıklamada, serviks kanserinin rahim ağzında başlayan bir tür kanser olduğunu ve genellikle cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıktığını vurguladı.

HPV’nin kadınlarda sık görülen enfeksiyonlardan biri olduğunu belirten Ürün, 100’den fazla türün bulunduğunu ancak sadece bazı türlerin kansere yol açabildiğini ifade etti. Özellikle HPV-16 ve HPV-18’in rahim ağzı kanseri vakalarının büyük çoğunluğundan sorumlu olduğunu belirtti.

Serviks Kanserine Yönelik Bilgiler

Kanser Nedenleri: Ortalama tanı yaşı 50’dir ve risk faktörleri arasında HPV enfeksiyonu, sigara kullanımı, bağışıklık sistemi zayıflığı, doğum kontrol haplarının uzun süreli kullanımı ve düzenli tarama yapmamanın etkili olduğu bilgisi paylaşıldı.

HPV-DNA Testi ve PAP-Smear: HPV aşısının önemine vurgu yapılırken, erken teşhis için HPV-DNA testi ve PAP-Smear gibi yöntemlerin hayati önem taşıdığı belirtildi.

Hedefe Yönelik Tedavi: İmmünoterapiler, kanser hücrelerini hedef alan ve ilerlemiş vakalarda umut vadeden tedaviler arasında yer alıyor. Radyoimmünoterapi gibi yenilikçi yaklaşımların da önemli sonuçlar doğurduğu ifade edildi.

Düzenli Tarama: Serviks kanserini önlüyor ve yönetilebilir hale getiriyor. Bu sebeple taramaya katılımın ve aşı farkındalığının arttırılması gerektiği vurgulandı. Düzenli tarama yaptırmamanın risk oluşturduğu ve hastalığın erken teşhisinde yaşanan zorluklara dikkat çekildi.

​​​​​​

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Aile hekimlerinden 1 Mayıs mesajı: Emeğimizi sömürmeye son verin

AHESEN Genel Başkanı Ahmet Kandemir, 1 Mayıs mesajında, “Emeğimizi sömürmeye son verin” dedi.

Uzmanların çelişkili açıklamaları kaygıyı tetikliyor! 8 haftayı geçerse destek şart

Deprem tahminleriyle ilgili kamuoyunda yapılan çelişkili açıklamaları eleştiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından toplumda yaşanan korku ve kaygı duyguları ile deprem psikolojisi konusunu değerlendirdi.

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

KKTC’ye 320 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi Yapılacak

KKTC’ye 320 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi yapılacak. Kuzey Kıbrıs son günlerde inşaat ve sağlık yatırımları ile gündemde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir