Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

Trafiğe kaydı yapılan araçların yarısı 4 ilden!

Türkiye’de ocak-nisan döneminde 690 bin 209 taşıtın trafiğe kaydı yapılırken, bunların yaklaşık yarısı İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da yollara çıktı.

Yabancıların konut alırken tercih ettiği şehirler değişti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülke genelinde ocak-nisan döneminde 454 bin 145 konut satıldı. Satılan konut sayısı, geçen yılın aynı döneminde 355 bin 173 olarak kayıtlara geçmişti. Böylece geçen yılın aynı dönemine göre konut …

İnsansız kara aracı BARKAN seri üretime geçiyor

HAVELSAN’ın 2023’te envantere giren orta sınıf birinci seviye insansız otonom kara aracı BARKAN’ın Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) kararıyla seri üretimi yapılacak.

ABD’de nisan ayı ithalat ve ihracat fiyat endeksleri açıklandı

ABD’de ithalat ve ihracat fiyat endeksleri nisanda aylık bazda yüzde 0,1’er arttı. ABD Çalışma Bakanlığı, nisan ayına ilişkin ithalat ve ihracat fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, ithalat fiyat endeksi nisanda yüzde 0,1 artış kaydetti …

Ücretli çalışan sayısı yıllık arttı, aylık azaldı

TÜİK’in açıkladığı ücretli çalışan verilerine göre mart ayında sanayi çalışanı azalırken hizmet çalışanı sayısında artış oldu.

Piyasalar Fed Başkanı Powell’a odaklandı

Küresel piyasalarda yön arayışı sürerken, yatırımcıların odağı bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalara çevrildi. Jeopolitik gelişmeler, mevcut tarifeler ve olası yeni kısıtlamaların etkileri tartışılırken, piyasalarda belirsizlik hakim. Nisan ayı enflasyon verileri beklentilerin altında kalsa da, yukarı yönlü eğilim dikkat çekiyor. Bugün açıklanacak perakende satış ve üretici fiyat endekslerinin yanı sıra Powell’ın para politikası sinyalleri, piyasaların seyrini belirlemede kritik rol oynayacak. ABD Başkanı Trump’ın Orta Doğu temasları da gelişmeler arasında izleniyor.