Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği, Edirne’de emeklilerin taleplerine ilişkin açıklama yaptı. DİSK Emekli-Sen Edirne Şube Başkanı Sayit Dayıoğlu, “Açlık sınırı 15 bin lirayı aştı, yoksulluk sınırı ise 52 bin liraya yaklaştı. Sadece asgari ücretle yaptığımız kıyaslama ile biz emeklilerin maaşlarının zaman içerisinde ne kadar düştüğünü ve son 1-2 yıl içerisinde de artık her şeyi kısarak, kredi kartları ile ayakta durmaya çalıştığımızı, bankaların verilerinde de görüleceği gibi kredi kartlarını da ödeyemez hale getirildik” dedi.
Türkiye’de 20 ayrı emekli örgütünün birleşerek oluşturduğu Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği, Edirne’de bugün basın açıklaması düzenleyerek emeklilerin ve EYT’lilerin taleplerini açıkladı. DİSK Emekli-Sen Edirne Şube Başkanı Sayit Dayıoğlu, şunları söyledi:
“YOKSULLUK SINIRI İSE 52 BİN LİRAYA YAKLAŞTI”
“Biz emekliler satın alma gücümüzün düştüğünü bizzat yaşamımızdan biliyoruz. Gerçekten çok zorlanmaya başladık. 2002 tarihinde en düşük emekli aylığımız 257 TL iken, asgari ücret 184 TL idi. Günümüzde yani 2024 de ise en düşük emekli aylığımız 10 bin lira, asgari ücret 17 bin 2 lira. Hâlbuki yapılan araştırmalara göre açlık sınırı 15 bin lirayı aştı, yoksulluk sınırı ise 52 bin liraya yaklaştı. Sadece asgari ücretle yaptığımız kıyaslama ile biz emeklilerin maaşlarının zaman içerisinde ne kadar düştüğünü ve son 1-2 yıl içerisinde de artık her şeyi kısarak, kredi kartları ile ayakta durmaya çalıştığımızı, bankaların verilerinde de görüleceği gibi kredi kartlarını da ödeyemez hale getirildik.”
“12 BİN TL SEYYANEN ZAM İSTİYORUZ”
DİSK Emekli-Sen Disiplin Kurulu üyesi Hilal Bilenoğlu ise şunları söyledi:
“Emekli aylıkları iyileştirilerek uluslararası standart ve normlara uygun hale getirilmeli. Aylık bağlama oranları 2000 yılı öncesine döndürülmeli. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilmelidir. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşından az olmamalıdır. Emekli hak ve sahiplerinin aylıkları bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellenmelidir. Emeklilere ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye verilmeli. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödenmeli. Ödenen ikramiyeler asgari ücrete eşitlenmelidir. Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için, tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarına acilen 12 bin TL seyyanen zam istiyoruz.”