Cilt kuruluğu deyip geçmeyin!

Cilt Kuruluğu ve Kaşıntı Böbrek Hastalığının Habercisi Olabilir!

İSTANBUL (İGFA) – Sağlık konuları önemli olsa da bazen belirtilere gereken dikkat gösterilmezse ciddi problemlerle karşılaşılabilir. Çünkü cilt kuruluğu ve kaşıntı gibi görünen basit belirtiler aslında böbrek hastalıklarının habercisi olabilir.

Ciltteki kuruluk ve kaşıntı sadece dış etkenlerden değil, aynı zamanda böbrek hastalıklarından da kaynaklanabilir. Kronik böbrek hastalığı, vücuttaki toksik maddelerin birikmesine sebep olarak cildin kurumasına neden olabilir. Eğer bu kuruluk sürekli bir hal alıyorsa, sadece mevsimsel etkiler ya da beslenme faktörleri değil, böbrek sağlığınızı da değerlendirmeniz önemlidir.

TBV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, böbrek hastalıklarında kuruluk ve kaşıntının sıkça görülen belirtilerden olduğunu belirtiyor ve hastaların yaklaşık üçte birinde bu durumun yaşandığına dikkat çekiyor.

“Yılda Bir Kontrol Şart”

Böbrek hastalıklarının belirtilerinin erken dönemde ortaya çıkmadığını vurgulayan TBV Başkanı Timur Erk, ciltteki kuruluğun basit bir problem gibi görünse de aslında vücudun uyarı sinyali olabileceğini söylüyor. Erken teşhis, böbrek hastalıklarının ilerlemesini durdurabilir ve genel sağlığınızı koruyabilir. Bu nedenle, yılda bir kez kan testleri ve doktor kontrolleri yapmak böbrek sağlığınızı korumanın en etkili yollarından biridir.

“Yetersiz Su, Aşırı Tuz ve İşlenmiş Gıda Cildinizi Kurutabilir”

TBV Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, beslenme alışkanlıklarının cilt sağlığını direkt olarak etkilediğini belirtiyor. Yetersiz su alımı, aşırı tuz ve işlenmiş gıdalar cildin nem dengesini bozabilir. A, C, E vitaminleri ve omega-3 yağ asitlerinden yoksun bir diyet cildin elastikiyetini kaybetmesine ve kurumasına neden olabilir. Bu sebeple beslenme düzeninizi gözden geçirerek cilt sağlığınıza önem vermelisiniz.

“Böbrek Nakli, İleri Evre Böbrek Hastalığı ile İlişkili Kaşıntının Çözümü Olabilir”

Prof. Dr. Aydın Türkmen, böbrek hastalarında kaşıntının sebepleri arasında kalsiyum ve fosfor metabolizmasındaki bozukluk, paratroid hormonunun yüksekliği, kuru cilt ve azalan terleme gibi faktörlerin olduğunu belirtiyor. Ayrıca diyabet ve karaciğer hastalıklarının varsa kaşıntı şikayetlerine sebep olabileceğini ekliyor.

Related Posts

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Aile hekimlerinden 1 Mayıs mesajı: Emeğimizi sömürmeye son verin

AHESEN Genel Başkanı Ahmet Kandemir, 1 Mayıs mesajında, “Emeğimizi sömürmeye son verin” dedi.

Uzmanların çelişkili açıklamaları kaygıyı tetikliyor! 8 haftayı geçerse destek şart

Deprem tahminleriyle ilgili kamuoyunda yapılan çelişkili açıklamaları eleştiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından toplumda yaşanan korku ve kaygı duyguları ile deprem psikolojisi konusunu değerlendirdi.

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

KKTC’ye 320 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi Yapılacak

KKTC’ye 320 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi yapılacak. Kuzey Kıbrıs son günlerde inşaat ve sağlık yatırımları ile gündemde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir