Çin medyası, ABD’den, DeepSeek’i hedef alan siber saldırılar yapıldığını iddia etti

Çin Medyası, Yapay Zeka Uygulaması DeepSeek’in ABD Menşeili Siber Saldırılarla Hedef Aldığını İddia Ediyor

Çin medyası, yapay zeka uygulaması DeepSeek’in, ABD menşeili bir siber saldırı dalgasıyla karşı karşıya olduğunu ileri sürdü.

Devlet televizyonu CCTV bünyesindeki sosyal medya hesaplarından birinde yapılan paylaşımda, şirketin web sunucularına 3 Ocak’tan itibaren ABD’deki IP adreslerinden saldırılar yapıldığı ve bunların 27-28 Ocak’ta “kitlesel kaba güç saldırısına” dönüştüğü bildirildi.

CCTV’ye açıklama yapan siber güvenlik uzmanı Vang Hui, saldırıları düzenleyen tüm IP adreslerini kayıt altına aldıklarını ve tümünün kaynağının ABD’deki adresler olduğunu belirtti.

Çinli yapay zeka şirketi, 27 Ocak’ta web sitesine yönelik siber saldırılar nedeniyle internet sitesinde yeni kullanıcı kayıtlarını durdurduğunu bildirmişti.

Şirketin web sitesindeki yapay zeka sunucusu kaldırılırken, sayfadaki bilgilendirme notunda “DeepSeek hizmetlerine yönelik büyük ölçekli kötü amaçlı saldırılar nedeniyle hizmet devamlılığı için kayıtları geçici olarak kısıtlıyoruz.” ifadesine yer verilmişti.

Kısıtlama yalnızca yapay zeka aracının web’deki sohbet robotu ve uygulama ara yüzü (API) servisi ile sınırlı kalırken DeepSeek mobil uygulaması aktif kalmaya devam etmişti.

Yapay Zekanın “Sputnik Anı”

Çin’de yeni kurulan bir şirketinin düşük maliyetle geliştirdiği yapay zeka modelinin, büyük yatırımlarla sektöre hakim olan ABD’li şirketlerin modellerinden daha üstün performans göstermesi, teknoloji dünyasında sarsıcı bir etki yaratmıştı.

Düşük bir bütçe ve sınırlı bilgisayar gücüyle, açık kaynak kodlu bir Büyük Dil Modeli (LLM) geliştiren DeepSeek, bu alanda milyarlarca dolar harcayan teknoloji şirketlerinin maliyetlerini sorgular hale getirirken, ABD borsalarında teknoloji hisselerinin değer kaybetmesine yol açmıştı.

ABD’nin ileri teknoloji çiplerin Çin’e ihracatını kontrol altına alarak ülkenin yapay zeka gibi çığır açıcı teknolojilerdeki gelişimine set çekmeye çalıştığı bir dönemde, Çinli bir şirketin kısıtlı olanaklarla ABD’deki muadilleri kadar verimli bir üretken yapay zeka yaratabilmesi, teknoloji kısıtlamalarının etkinliğini de sorgulanır hale getirmişti.

DeepSeek’in çıkışı, ABD ile Sovyetler Birliği arasında, Soğuk Savaş yıllarında uzay yarışını başlatan gelişme olarak görülen, Sovyetler’in 1957’de Sputnik uydusunu fırlatmasına benzetilerek, bunun ABD ile Çin arasındaki rekabette bir “Sputnik anı” olduğu yorumu yapılmıştı.

Açık kaynak kodlu ve ücretsiz olması sebebiyle hızla yayılarak popülerleşen yapay zeka modeli, ileri yapay zeka sistemlerinin demokratikleşmesi açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilirken, bunu Çin’in, ABD hakimiyetindeki sektörü baltalama girişimi olarak görenler de bulunuyor.

Related Posts

Düzce’de uyuşturucu operasyonunda 60 gözaltı

Düzce’de uyuşturucudan mükerrer suç kaydı bulunan 60 şüpheli yakalandı.

Yunanistan ve Mısır, işbirliği anlaşmasına imza attı

Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’de artan gerilim karşısında siyasi ve güvenlik işbirliğini derinleştirmek amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzalıyor. Görüşmelerde göç krizi ve uluslararası hukuka saygı çağrısı öne çıkıyor.

99 gün sonra Meclis’e geldi… Devlet Bahçeli’den DEM Parti’ye taziye ziyareti: Eliyle Sırrı Süreyya Önder’in fotoğrafını sevdi

MHP lideri Devlet Bahçeli, DEM Parti’nin TBMM’deki Sırrı Süreyya Önder için taziye programına katıldı. Bahçeli, DEM Parti’ye baş sağlığı dileklerini iletti.

Lady Gaga konseri kana bulanacaktı! Bombacının kimliği belli oldu

Amerikalı şarkıcı Lady Gaga geçtiğimiz hafta sonu Brezilya’daki ünlü Copacabana plajında, 2,1 milyon kişinin katılım gösterdiği ücretsiz konsere yönelik bombalı saldırı girişimi gerçekleşti. Son anda önlenen bombalı saldırı girişiminde Brezilya …

City’s Nişantaşı ve Gülaylar Altın’ın sahibi Mehmet İlhan Gülay, İBB soruşturmasında tutuklandı! İfadesi ortaya çıktı: ‘Süreç AKP döneminde başladı!’

İBB soruşturmasında tutuklanan Mehmet İlhan Gülay emsal artışına izin veren komisyon kararında başkan olarak ismi bulunan Adnan Zeki Bostan’ın şu an AKP İBB Grup Başkanvekili olduğunu vurguladı. Gülay ayrıca “Ayrıca o dönemki grup başkanvekili olan Tevfik Göksu’nun ricası üzerine söz konusu parsel ve kendi arazimiz içerisinde bir cami inşaatı yapmayı anlaşmaya koyduk. Bu husus plan notuna da eklenmiştir” dedi.

İki nükleer güç karşı karşıya! Hangi ülkenin askeri açıdan daha üstün? Hindistan mı Pakistan mı?

Hindistan ve Pakistan arasında 78 yıldır sorunun çözülemediği Keşmir bölgesinde gerilim en üst seviyeye yükseldi. 1947’deki bölünmeden bu yana üç savaş yaşayan iki ülke, yeniden savaşın eşiğine geldi. Peki askeri açıdan Hindistan mı yoksa Pakistan mı daha üstün? İşte iki nükleer gücün, rakam rakam karşılaştırılması…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir