Her 10 kadından 1’i yaşıyor: Kimse farkında bile değil

Endometriozis Hastalığı: Tanı ve Belirtiler

Son yapılan bir araştırmaya göre, her 10 kadından birinin yaşadığı endometriozis hastalığının genç yetişkinlerin yarısının farkında olmadığı ortaya çıktı.

Endometriozis Nedir?

Endometriozis hastalığı, rahmin iç yüzeyini kaplayan hücrelere benzeyen hücrelerin vücudun farklı yerlerinde büyümesi sonucu ortaya çıkar. Genellikle yumurtalıklar, fallop tüpleri ve pelvis çevresindeki dokularda görülürken bazen mesane ve bağırsaklar gibi organları da etkileyebilir. Bu durum aynı zamanda hamilelik sorunlarına, ruh hali değişimlerine ve kaygıya yol açabilir. Endometriozisin kesin nedeni henüz bilinmese de, en yaygın jinekolojik rahatsızlıklardan biri olarak kabul edilir.

Endometriozis Belirtileri Nelerdir?

Endometriozis hastalığının tipik semptomları şunlardır:

  • Günlük yaşamı etkileyen şiddetli adet ağrıları
  • Ağırsız adet kanaması
  • Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında ağrı
  • Bağırsak hareketleri sırasında ya da dışkılama esnasında ağrı
  • İdrar yaparken hissedilen ağrı
  • Hamilelikte güçlük çekme – Endometriozisi olan kadınların %70’i doğal yollarla hamile kalabilir
  • Yorgunluk

Related Posts

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Aile hekimlerinden 1 Mayıs mesajı: Emeğimizi sömürmeye son verin

AHESEN Genel Başkanı Ahmet Kandemir, 1 Mayıs mesajında, “Emeğimizi sömürmeye son verin” dedi.

Uzmanların çelişkili açıklamaları kaygıyı tetikliyor! 8 haftayı geçerse destek şart

Deprem tahminleriyle ilgili kamuoyunda yapılan çelişkili açıklamaları eleştiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından toplumda yaşanan korku ve kaygı duyguları ile deprem psikolojisi konusunu değerlendirdi.

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

KKTC’ye 320 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi Yapılacak

KKTC’ye 320 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi yapılacak. Kuzey Kıbrıs son günlerde inşaat ve sağlık yatırımları ile gündemde.