Prof. Dr. İliaz: Daha kaliteli bir uyku için gün içinde doğal ışık almak ve uyumadan önce ekran süresini azaltmak çok önemli

Biyolojik Saatlerin Düzensizleşmesi Uykuyu Olumsuz Etkiliyor

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uyku Merkezi Sorumlu Hekimi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, modern yaşamın getirdiği yapay ışık, düzensiz çalışma saatleri ve teknolojik alışkanlıkların, biyolojik saati bozarak uyku düzenini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, sanayileşmiş toplumlarda uyku süresinin artmasına rağmen biyolojik saatlerin düzensizleşmesi üzerine dünya genelinde birçok araştırma yürütülüyor.

Toronto Mississauga Üniversitesi’nden Dr. Leela McKinnon ve Dr. David Samson liderliğinde yürütülen geniş kapsamlı uyku araştırması, sonuçları New Scientist dergisinde yayımlanarak, “İnsanlar bir uyku salgınıyla mı yoksa aydınlanmayla mı karşı karşıya?” başlığıyla dikkat çekti. Bu 54 farklı çalışmanın analizine dayanıyor.

Araştırma 866 katılımcının doğrudan uyku ölçümlerini değerlendirdi ve sonuçlara göre, sanayileşmiş toplumlarda yaşayan bireyler ortalama 7.1 saat uyurken, geleneksel toplumlarda bu sürenin 6.4 saate kadar düştüğü belirlendi.

Prof. Dr. Sinem İliaz, açıklamalarda bulunarak, söz konusu araştırmanın bulgularını değerlendirdi. İliaz, modern hayatın getirdiği yapay ışık, düzensiz çalışma saatleri ve teknolojik alışkanlıkların biyolojik saati bozarak uyku düzenini olumsuz etkilediğini belirtti.

İliaz, biyolojik saatin düzensizleşmesine rağmen daha uzun uyunduğu görünse de bu uykunun kalitesi ve doğallığının tartışmalı olduğunu ekleyerek, gün ışığına yeterince maruz kalmamanın, fazla yapay ışık almanın, mavi ışığa uzun süre maruz kalmanın ve düzensiz beslenme alışkanlıklarının kaliteli uyku almayı zorlaştırdığını belirtti.

Sirkadiyen ritimlerin korunmasının önemine değinen İliaz, uyku hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, daha kaliteli bir uyku için gün içinde doğal ışık alınması, uyumadan önce ekran süresinin azaltılması ve düzenli bir uyku rutininin oluşturulmasının önemli olduğunu dile getirdi. (AA)

Related Posts

Sivas’taki cenazede neden maske taktılar? Yanlış biliyoruz: ‘2 koku keneyi çekiyor’

Sivas’ta nisan ayı başından bu yana Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisiyle hastaneye kaldırılanların sayısı 20’yi geçti. Şimdiye dek 1,5 yaşındaki Metehan Tütüncü’yle birlikte 3 kişi yaşamını yitirdi. Metehan bebek vakası ise hem trajik seyri hem de dikkat çeken maske detayıyla kamuoyunun ve uzmanların gündeminde.

‘Haftada 150 dakika egzersizle kalp krizi riskini azaltmak mümkün’

‘Haftada 150 dakika egzersizle kalp krizi riskini azaltmak mümkün’

Kalp Sağlığına İyi Gelen 10 Gıda

Kalbe iyi gelen besinler hakkında bilgi veren uzmanlar, hareketsizlik ve sağlıklısız beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. 

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Bel ve bacak ağrılarınız sıklaştıysa dikkat! Nedeni omurga kanalı darlığı olabilir

Modern çağın hareketsiz (sedanter) yaşantısında sinsice ilerleyen omurga kanalı daralması, genellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkarken, son yıllarda yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle görülme sıklığı hızla artıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halit Çavuşoğlu, omurga kanalı darlığına yönelik önemli uyarılarda bulundu.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.