Gençler ve kadınlar doğduğu yerde doymalı

Meltem Güneş – Tarım ve Orman Sektörü Geleceği İçin Alınacak Stratejiler Belirlendi

Tarım ve orman sektörünün geleceğini şekillendirecek olan 4. Tarım Orman Şûrası’nda 16 farklı çalışma grubu, Tarım ve Orman Bakanlığı’na 2 binden fazla strateji içeren raporlarını sundu. Bu raporlar, akademisyenlerden işbirlikçilere, sivil toplum kuruluşlarından özel sektör temsilcilerine kadar geniş bir katılımcı grubunun katkılarıyla oluşturuldu. Raporlardaki stratejiler detaylı bir şekilde incelenerek eylem planları oluşturulacak. Şûranın “Sonuç Bildirgesi” ise 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.

İklim Değişikliğine Dirençli Tarım ve Orman Sektörü

Şûra kapsamında, tarımsal yapının dönüşümü, sektörün rekabet gücünün artırılması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve kırsal kalkınmayı destekleme üzerine odaklanıldı. Raporlarda, mülkiyet sorunlarının çözülmemesi ve işletme bütünlüğünün sağlanamaması durumunda verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından önemli bir dönüşümün gerçekleşemeyeceği vurgulandı. Hayvansal üretime yönelik raporlarda ise iş gücü sorunlarına dikkat çekilerek, hayvan bakımı ve otlatma gibi konularda sorunlar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, sürdürülebilir orman yönetimi stratejileri arasında orman ekosistemlerinin iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirilmesi ayrı bir önem taşıdı. Raporlarda, kadın ve genç çiftçilerin teşvik edilmesi ve desteklenmesine de ayrı bir vurgu yapıldı.

Önerilen Stratejiler

Şûra sonrasında öne çıkan bazı stratejiler şunlardır:

  • Toprak sınıflandırılmasının acilen yapılması ve arazi kullanım kabiliyeti sınıflarının belirlenmesi.
  • İklim değişikliği ile mücadelede etkili sulama izleme sistemlerinin kurulması.
  • Tarım topraklarının verimliliğini izlemek için bir veri tabanı oluşturulması.
  • Meraların envanterinin tamamlanması ve aşırı otlatmanın önlenmesi.
  • İHA ve uydu teknolojileri kullanılarak meraların etkin bir şekilde izlenmesi.
  • Gençlerin kırsalda kalmaları için tarımsal faaliyetlerde bulunmaları durumunda sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması.
  • Özel bir arazi bankacılığı sistemi oluşturularak tarım arazilerinin alım-satımının düzenlenmesi.
  • Tarım ürünleri için e-ticaret ve dijital pazarlama platformlarının teşvik edilmesi.

Related Posts

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, Trump’ın asker gönderme teklifini kabul etmedi

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, uyuşturucu kartelleriyle mücadele kapsamında ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesine asker gönderme teklifini kabul etmediğini açıkladı.

Küresel piyasalarda Fed faiz kararı Türkiye’de enflasyon verileri bekleniyor

Küresel piyasalar, ABD ile Çin’in tarifelerde müzakere edebilecekleri beklentisi, makroekonomik veriler ve Amerikalı şirketlerin açıkladığı bilançoların öne çıktığı haftada pozitif seyrederken gözler, gelecek hafta ABD Merkez Bankasının (Fed) açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Yurtiçinde ise enflasyon verileri bekleniyor.

BOTAŞ Daire Başkanı Oğuzhan Oğuz, Uluslararası Gaz Birliği İcra Komitesi üyeliğine seçildi

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Dış İlişkiler ve Uluslararası Projeler Daire Başkanı Oğuzhan Oğuz, Uluslararası Gaz Birliği’nin (IGU) en üst karar organı İcra Komitesi üyeliğine seçildi.

Yurt dışından alışveriş yaparken dikkat! Hem banka hem de kişisel verileriniz kaydediliyor

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yurt dışı sitelerden alışverişlerde hem kişisel bilgilerin hem de banka bilgilerinin kaydedildiğini belirterek “Özellikle Türkiye’de herhangi bir temsilcisi bulunmayan yabancı elektronik ticaret sitelerinde karşılaşılacak sorunlarda muhatap da bulunmuyor. Bu nedenle tüketicilerimizin yurt dışı alışverişlerde daha dikkatli olmasını öneriyoruz” dedi.

KKTC’de TEKNOFEST heyecanı devam ediyor

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa’daki eski Ercan Havalimanı’nda üçüncü gün etkinlikleri ile devam edecek.

Bu ülkelerdeki gelir oranları Türkiye’yi geride bıraktı: ‘Sadece Bulgaristan’ı geçebildik’

Avrupa’daki ortalama aylık net gelire göre, Türkiye sadece Bulgaristan’ı geçebildi. Siyasal İktisatçı İnan Mutlu “AB’de ortalama aylık net gelir 2 bin 464 Euro iken, Türkiye’de 953 Euro” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir