Japonya ve Güney Kore’de neden telefonların kamerası sessize alınamıyor?

Japonya’da Telefonlarda Kamera Sesini Kapatma Zorunluluğu

Japonya’daki telefonlarda kamera sesi kapatılamıyor ve bu sadece teknik bir detay değil, aynı zamanda kanunlarla belirlenmiş bir zorunluluk.

Özellikle kişisel mahremiyetin korunması amacıyla alınan bu karar, 2000’li yılların başında yürürlüğe girmiştir. Rıza dışı fotoğraf ve video çekimlerinin önüne geçmek için alınan bu önlem sayesinde, Japonya’da satılan tüm telefonlar kamera sesi çıkarmak zorundadır, hatta sessiz modda bile bu sesi devre dışı bırakmak mümkün değildir.

Bu düzenlemelerin temel amacı, mahremiyet ihlallerini engellemektir. Japonya’da kamera sesi zorunluluğunun hayata geçmesinde dikkat çekici bir olay yaşanmıştır. Ünlü Japon müzisyen ve televizyon kişiliği Masashi Tashiro’nun, telefonuyla gizlice bir kadının fotoğrafını çekmesiyle ortaya çıkan olay, bu düzenlemelerin hızla uygulanmasına sebep olmuştur.

Ülkede kameraya sahip ilk telefonlardan biri olan J-SH04’ün geliştirme sürecine katılan mühendis Keiji Takao, olay sonrası yaptığı açıklamada, kamera özelliklerinin kötüye kullanılabileceği endişesiyle sesli deklanşör kararının alındığını belirtmiştir.

Japonya’daki bu kuralı Güney Kore ve Çin de benzer şekilde uygulamaktadır. Gizli fotoğrafçılığı engellemek amacıyla alınan bu tedbirler, gizlilik haklarına saygı duyulmasını sağlamaktadır.

Her ne kadar kamera sesi kapatılamasa da, kötü niyetli kişiler için yeni yollar bulunmaktadır. Özellikle kalabalık ortamlarda sessiz kamera uygulamalarının kötü niyetli amaçlarla kullanılması endişe vericidir.

Japonya’da yasa dışı fotoğraf çekme suçundan 2010 yılında bin 741 kişi tutuklanırken, bu rakam 2019 yılında 3 bin 953’e yükselmiştir. Bu da göstermektedir ki, sadece sesli deklanşör uygulaması yeterli bir çözüm değildir.

Related Posts

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Yapay zekaya göre Anneler Günü’nde annenize en az bir kez vermeniz gereken hediye!

Yapay zeka analizleri, bu yıl Anneler Günü’nde en anlamlı hediyenin, alıcısına özel olarak tasarlanmış ve duygusal emek barındıran armağanlar olduğunu gösteriyor.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.