Altın Sahipleri Bu Kararı Beklemiyordu! 5 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı

2019 yılı itibarıyla dünyayı etkisi altına alan yüksek faiz hamleleri, geçtiğimiz yıllarda zirve noktasına ulaşmıştı. ABD Merkez Bankası (Fed), 5.25-5.50 seviyesinde tuttuğu faizler ile son 20 yılın zirvesinde kalmaya devam ederken, piyasalarda hareketliliğe neden olan karar Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) geldi.

ECB, dün aldığı kararla gösterge faiz oranını 25 baz puan indirdi ve yüzde 4.50’den yüzde 4.25’e düşürdü. Mevduat faiz oranını 25 baz puan indirdi ve yüzde 4’ten yüzde 3.75’e geriledi. Bu karar, pandemi sonrası gelişmiş ülkelerdeki ilk faiz indirimi olarak kayıtlara geçerken, Euro bölgesi böylelikle 5 yıl sonra ilk kez faiz indirimine gitmiş oldu.

“ALTINDAKİ YÜKSELİŞ İÇİN İŞARET FİŞEĞİ OLACAK”

Yılın ilk aylarında Fed’in peş peşe faiz indirimlerine gitmesini bekleyen piyasalar, son aylarda gelen ekonomik verilerin ardından bu beklentilerini yılın son çeyreğine ertelemişti. ABD Merkez Bankası’nın gelecek aylarda yapacağı toplantılarda, tıpkı ECB gibi 25 baz puanlık faiz indirimine başvurması beklenirken, söz konusu adım altın fiyatları için tarihi bir kırılmaya neden olabilir.

“DOLAR DÜŞECEK, ALTIN FIRLAYACAK”

Son aylarda jeopolitik risk faktörleri nedeniyle yukarı yönlü ataklar yaşamış olsa da, yüksek Fed faizleri nedeniyle beklenen baskıyı kıramayan altın fiyatları için ekonomi piyasaları, Fed faizlerinin bir milat olacağını düşünüyor.

Dünyaca ünlü bankalar, ABD tarafından başlatılacak faiz indirimleriyle birlikte dolar yatırımcılarının bloklar şeklinde altın ve kripto paralara yöneleceğine işaret ederken, çok sayıda ekonomist için bu adımların ardından ons altında tarihi zirvelerin görülmesi ‘kaçınılmaz’ olarak değerlendiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx