Tarımda yerli üreticiye takviye verilmezse, besin krizi kapıda. Ekim alanı 93 milyon dekardan 69 milyon dekara gerileyen buğday üretimi, talebi karşılamıyor. Bu nedenle son 20 yılda buğday ithalatına 20 milyar dolar ödendi.
Türkiye’de tarımda yaşanan meşakkat günden güne büyüyor. Üretimin yetersizliği üzerine maliyetlerin de fazla olmasıyla birlikte besindeki enflasyon günden güne katlanarak artıyor. CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Kurulu Üyesi Ayhan Barut, besin krizi konusunda ikazda bulundu. Türkiye’de 93 milyon dekarda üretilen buğday ekimi, son periyotta 69 milyon dekara düşerek 24 milyon dekar azaldı. 20 yıllık AKP iktidarı periyodunda de 70 milyon ton buğday ithal edildi ve 20 milyar dolar ödendi. CHP’li Ayhan Barut, “İthalat sevdalıları yüzünden ekim alanları süratle azalıyor. Yerli çiftçi desteklenmezse, besinde kriz yaşayacağız” dedi.

Ayhan Barut
TARIMSIZ ÖMÜR OLMAZ
Pandemi ile birlikte inançlı besine erişimin ehemmiyetinin tekrar anlaşıldığını belirten Barut, ‘’Tarım olmadan hayat olmaz. Ülkemizin derhal tarımda kendi kendine yeterliliğinin sağlanması zaruridir. AKP iktidarı yerli üretime ve üreticiye takviye vermek yerine
ithalat yoluna gidiyor” diye konuştu.
70 milyon ton ithal edildi
– Global çapta tarımda arz külfetleri yaşanabileceğine dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı bir gerçeği daha gösterdi ki, paranız olsa bile besine erişmek mümkün olmayabilir. 20 yıllık AKP iktidarı periyodunda 70 milyon ton buğday ithal edilip, karşılığında 20 milyar dolar para yurtdışına aktarıldı. Meğer bu parayı kendi tarım ve çiftçimize verselerdi ziyadesiyle üretirdik. Yerli çiftçi ve üretim desteklense dışarıdan ithalat yapmak zorunda da kalmayız” dedi.