Kolajeni yenilemek yalnızca cildin yaşlanmasını yavaşlatmak değil, tıpkı vakitte sıhhat açısından da kıymetli bir durumdur. Kolajen üretiminin yavaşlama süreci yaklaşık 20 yaşından sonra başlar ve 60 yaş civarında durur.
Günümüzde, beden üzerinde birçok yararlı tesiri olduğu için kolajen hakkında çok şey duyuyor ve okuyoruz. Kolajen, hücrelerin temel bileşenlerinden biri olan, dokuları elastik olarak birbirine bağlayan ve bedenin kendi başına üretebildiği bir iskelet proteinidir.
Cildin gergin kalmasına yardımcı olur, doğal olarak parçalanır ve yenilenir, lakin vakitle daha az üretilir, bu nedenle bağ dokuları daha gevşek ve daha az sıkı hale gelir ve münasebetiyle ciltte de kusurlar ortaya çıkar. Kolajen ayrıyeten kas ve eklemlerin sağlıklı çalışmasına dayanak olur.
Kötü beslenme, sigara ve çok UV ışınına maruz kalma da kolajen üretimini azaltır. Ve şayet kolajen azalırsa, cilt daha az elastik hale gelir, yüzün kimi bölgelerinde ince kırışıklıklar oluşur, vakitle kırışıklıkların derinliği artar ve ciltteki yaralar daha yavaş düzgünleşir.
Kolajen üretimini ve mevcut kolajeni artırmanın ve müdafaanın birçok yolu vardır, işte birtakım ipuçları:
Güneşten korunma ve antioksidanlar
Vücutta bulunan kolajen ölçüsüne dikkat etmek, yani bozulmasını yavaşlatmak çok kıymetlidir. Bunu çoğunlukla günlük olarak güneşten korunma ve antioksidanların tüketimi ile yapabilirsiniz.
Serumlar, kremler
Kolajen molekülü, boyutu nedeniyle cildin daha derin katmanlarına emilemez. Bu nedenle olması gerektiği yerde tesirli olamaz, bu nedenle bu emelle bir kolajen kremi almayın. Kolajen yalnızca cilt yüzeyinde nemlendirici bir tesire sahip olabilir, zira cilt yüzeyinde bir yüzey oluşturur, böylelikle su cildimizden daha az buharlaşabilir.
Bunun yerine daha derine nüfuz edebilen ve ciltte doğal kolajen sentezini uyarabilen etkin hususlar içeren bir serum yahut krem seçebilirsiniz. Örnekler ortasında C vitamini, retinol ve retinol türevleri, glikolik asit ve peptitler yer alır.
Kozmetik tedaviler
Daha hoş bir cilde sahip olmamızı sağladığı ve siyah noktaların yok edilmesiyle etken hususların çok daha uygun emilebildiği ve tesirli olduğu için cildin paklığı çok kıymetlidir. Buna ek olarak, cildi sıkılaştırmak, cilt durumunu düzgünleştirmek ve yaşlanmayı yavaşlatmak için geliştirilen temizleyici kozmetik tedaviler vardır.
Bu üzere durumlarda, yalnızca nemlendirici faal hususlar kullanılmaz, birebir vakitte üstte belirtilen kolajen üretimini uyaranlar da kullanılır ve kozmetik bir masajla tamamlanır.
Kozmetik masajın tesirleri:
– Yaşlanmayı yavaşlatır, hücre ve lif oluşumunu hızlandırır, kollajen üretimini uyarır,
– Gevşek cilt daha sıkı ve daha tonlu hale gelir,
– Meyyit deri hücreleri daha süratli dökülür,
– Cildin sıcaklığı yükselir, kan damarları genişler, bu nedenle atık eserlerin ve ayrışma eserlerinin uzaklaştırılması hızlanır,
– Besinlerin emilimi güzelleşir,
– Seboreik cildin durumu güzelleşir, zira bu, yağ bezleri tarafından üretilen sebumun daima atılımı ile sonuçlanır,
– Solgun, donuk cildi canlandırır, zira daha sıcak dokular ortasında damar duvarları genişler ve hücreler oksijen açısından zenginleşir.
Kolajeni toz yahut kapsül biçiminde de tüketebilirsiniz
Kremlerden farklı olarak kapsül yahut içme tozu formundaki kolajen bedeninizde çok daha tesirli olabilir. C vitamini ile birlikte almak en güzelidir zira emilmesi daha kolaydır.
Ancak hidrolize kolajen olmasına dikkat etmeniz gerekir. Kolajen 3 amino asit zincirinden oluşurken hidrolize etme birkaç amino asit zincirinden oluşan daha küçük proteinler üretir, bunlar kolajen peptitleridir. Bu, kolay sindirilebilirliği nedeniyle gereklidir, böylelikle kan dolanımı ile sindirimden çabucak sonra gerekli yerlere ulaşır.
Molekülün kütlesi ne kadar küçükse, o kadar yeterli kullanılır. Balık ve sığır kolajenleri ortasında balık kollajen peptidi en küçük peptid boyutuna sahiptir. Önerilen günlük doz 2000-2500 mg’dır, fakat kimi cilt meselelerinde artırılabilir.