Mahfi Eğilmez: Dış ticaretin durumu

Türkiye Dış Ticaret Dengesi ve Önemi

Mahfi Eğilmez

Türkiye, dış ticaret hesaplamalarında ihracat fob (taşıma aracına teslim edilene kadarki giderler dâhil) olarak, ithalat ise cif (maliyet + sigorta ve taşıma dâhil) olarak alınmaktadır. Ülkemiz dış ticaret açığı veren bir ülke konumundadır. Son yıllarda Türkiye’nin dış ticaret dengesindeki gelişim aşağıdaki grafikte gösterilmektedir:

Grafik incelendiğinde, Türkiye’nin sürekli dış ticaret açığı verdiği ve bu açığın 2016 – 2021 döneminde daraldığı ancak sonrasında tekrar arttığı görülmektedir. 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyel oranın altında kalması sonucunda, ithalatın düşmesiyle birlikte dış ticaret dengesinde daralma yaşandığı belirlenmektedir.

Dış ticaret hadlerine bakıldığında ise, Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin aleyhimize çalıştığı görülmektedir. Yani, ihracat birim değerleri ithalata birim değerlerinin altında kalmaktadır. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için birim değer endekslerine ve miktar endekslerine birlikte bakmak önemlidir. Miktar endeksi, fiyat sabit olmak koşuluyla dış ticaret miktarlarında meydana gelen değişimi ölçmektedir.

Aşağıdaki tablo, Türkiye’nin birim değer endeksleri ve miktar endekslerindeki değişimi göstermektedir:

İhracat miktar endeksi 2013 yılından 2025 Mart ayına kadar yüzde 66,4 oranında artmıştır. Bu süreçte daha fazla mal satılmıştır. İthalat miktar endeksi ise aynı dönemde yüzde 21,9 oranında artmıştır. İthalat birim değer endeksindeki artış ise yüzde 6,4 olmuştur.

Sonuç olarak, Türkiye son 13 yılda yurt dışına daha fazla mal satmış ancak birim fiyatlarında pek bir değişiklik olmamıştır. Diğer yandan, yurt dışından daha fazla mal almış ve bu malların birim fiyatları hızlı bir şekilde artmıştır. Bu durumun temel nedenleri arasında ihraç mallarının teknoloji içeriğinin düşük olması ve düşük marka değerine sahip olmaları ile ithal edilen malların yüksek teknoloji içeriğine ve marka değerine sahip olmaları bulunmaktadır.

Bu yazı Mahfi Eğilmez’in kişisel blogundan alınmıştır

Related Posts

Avrupa’da yükseliş rüzgârı: Ateşkes ve Lagarde etkisi! (24 Haziran 2025)

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 1,4 artışla 542,3 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,9 yükselişle 23.719 puandan ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,5 değer kazancıyla 8.800 puandan işlem görüyor. İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi …

Borsa güne yükselişle başladı (24 Haziran 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,67 değer kaybederek 9.141,31 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 277,83 puan ve yüzde 3,04 artışla 9.419,14 puana çıktı. Bankacılık …

ASELSAN BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’ne zirveden girdi

ASELSAN, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerinde elde ettiği yüksek performansla Borsa İstanbul tarafından oluşturulan BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’ne ilk sıradan giriş yaptı.

İthalatta denge değişiyor: 5 yıl daha devam edecek

Sentetik mensucat, paslanmaz çelikten borular ve polistiren ürünlerinde, mevcut dampinge karşı önlemlerin yürürlük süresi 5 yıl daha uzatıldı.

Çip üreticileri Çin faaliyetlerine yönelik olası kısıtlamalarda ABD’ye bildirecek

Güney Kore’nin baş ticaret müzakerecisi, bu hafta Washington’da tarife görüşmelerinin üçüncü turu için ABD’li yetkililerle bir araya geldiğinde, Çin’deki çip üreticilerine yönelik olası ABD kısıtlamaları konusundaki endişelerini dile getireceğini söyledi .

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri