Prof. Dr. İliaz: Daha kaliteli bir uyku için gün içinde doğal ışık almak ve uyumadan önce ekran süresini azaltmak çok önemli

Biyolojik Saatlerin Düzensizleşmesi Uykuyu Olumsuz Etkiliyor

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uyku Merkezi Sorumlu Hekimi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, modern yaşamın getirdiği yapay ışık, düzensiz çalışma saatleri ve teknolojik alışkanlıkların, biyolojik saati bozarak uyku düzenini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, sanayileşmiş toplumlarda uyku süresinin artmasına rağmen biyolojik saatlerin düzensizleşmesi üzerine dünya genelinde birçok araştırma yürütülüyor.

Toronto Mississauga Üniversitesi’nden Dr. Leela McKinnon ve Dr. David Samson liderliğinde yürütülen geniş kapsamlı uyku araştırması, sonuçları New Scientist dergisinde yayımlanarak, “İnsanlar bir uyku salgınıyla mı yoksa aydınlanmayla mı karşı karşıya?” başlığıyla dikkat çekti. Bu 54 farklı çalışmanın analizine dayanıyor.

Araştırma 866 katılımcının doğrudan uyku ölçümlerini değerlendirdi ve sonuçlara göre, sanayileşmiş toplumlarda yaşayan bireyler ortalama 7.1 saat uyurken, geleneksel toplumlarda bu sürenin 6.4 saate kadar düştüğü belirlendi.

Prof. Dr. Sinem İliaz, açıklamalarda bulunarak, söz konusu araştırmanın bulgularını değerlendirdi. İliaz, modern hayatın getirdiği yapay ışık, düzensiz çalışma saatleri ve teknolojik alışkanlıkların biyolojik saati bozarak uyku düzenini olumsuz etkilediğini belirtti.

İliaz, biyolojik saatin düzensizleşmesine rağmen daha uzun uyunduğu görünse de bu uykunun kalitesi ve doğallığının tartışmalı olduğunu ekleyerek, gün ışığına yeterince maruz kalmamanın, fazla yapay ışık almanın, mavi ışığa uzun süre maruz kalmanın ve düzensiz beslenme alışkanlıklarının kaliteli uyku almayı zorlaştırdığını belirtti.

Sirkadiyen ritimlerin korunmasının önemine değinen İliaz, uyku hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, daha kaliteli bir uyku için gün içinde doğal ışık alınması, uyumadan önce ekran süresinin azaltılması ve düzenli bir uyku rutininin oluşturulmasının önemli olduğunu dile getirdi. (AA)

Related Posts

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

SES’ten Sağlık Emekçileri İçin 13 Maddelik Talep!

KESK’e bağlı SES İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaptıkları açıklamada toplu sözleşme dönemi öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini 13 madde ile sıraladı. 

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Kepek, dökülme, kaşıntı kabusuna son! Saç derisine detoks şart, işte yöntemi

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar. Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Şok diyet tuzağına düşmeyin! Formda olmak için tabağınızı renklendirin

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi fit bir vücuda sahip olmanın yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, yaza formda girmenin 7 etkili yolunu anlattı.

Sivas’taki cenazede neden maske taktılar? Yanlış biliyoruz: ‘2 koku keneyi çekiyor’

Sivas’ta nisan ayı başından bu yana Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisiyle hastaneye kaldırılanların sayısı 20’yi geçti. Şimdiye dek 1,5 yaşındaki Metehan Tütüncü’yle birlikte 3 kişi yaşamını yitirdi. Metehan bebek vakası ise hem trajik seyri hem de dikkat çeken maske detayıyla kamuoyunun ve uzmanların gündeminde.