Prof. Dr. İliaz: Daha kaliteli bir uyku için gün içinde doğal ışık almak ve uyumadan önce ekran süresini azaltmak çok önemli

Biyolojik Saatlerin Düzensizleşmesi Uykuyu Olumsuz Etkiliyor

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uyku Merkezi Sorumlu Hekimi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, modern yaşamın getirdiği yapay ışık, düzensiz çalışma saatleri ve teknolojik alışkanlıkların, biyolojik saati bozarak uyku düzenini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, sanayileşmiş toplumlarda uyku süresinin artmasına rağmen biyolojik saatlerin düzensizleşmesi üzerine dünya genelinde birçok araştırma yürütülüyor.

Toronto Mississauga Üniversitesi’nden Dr. Leela McKinnon ve Dr. David Samson liderliğinde yürütülen geniş kapsamlı uyku araştırması, sonuçları New Scientist dergisinde yayımlanarak, “İnsanlar bir uyku salgınıyla mı yoksa aydınlanmayla mı karşı karşıya?” başlığıyla dikkat çekti. Bu 54 farklı çalışmanın analizine dayanıyor.

Araştırma 866 katılımcının doğrudan uyku ölçümlerini değerlendirdi ve sonuçlara göre, sanayileşmiş toplumlarda yaşayan bireyler ortalama 7.1 saat uyurken, geleneksel toplumlarda bu sürenin 6.4 saate kadar düştüğü belirlendi.

Prof. Dr. Sinem İliaz, açıklamalarda bulunarak, söz konusu araştırmanın bulgularını değerlendirdi. İliaz, modern hayatın getirdiği yapay ışık, düzensiz çalışma saatleri ve teknolojik alışkanlıkların biyolojik saati bozarak uyku düzenini olumsuz etkilediğini belirtti.

İliaz, biyolojik saatin düzensizleşmesine rağmen daha uzun uyunduğu görünse de bu uykunun kalitesi ve doğallığının tartışmalı olduğunu ekleyerek, gün ışığına yeterince maruz kalmamanın, fazla yapay ışık almanın, mavi ışığa uzun süre maruz kalmanın ve düzensiz beslenme alışkanlıklarının kaliteli uyku almayı zorlaştırdığını belirtti.

Sirkadiyen ritimlerin korunmasının önemine değinen İliaz, uyku hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, daha kaliteli bir uyku için gün içinde doğal ışık alınması, uyumadan önce ekran süresinin azaltılması ve düzenli bir uyku rutininin oluşturulmasının önemli olduğunu dile getirdi. (AA)

Related Posts

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Aile hekimlerinden 1 Mayıs mesajı: Emeğimizi sömürmeye son verin

AHESEN Genel Başkanı Ahmet Kandemir, 1 Mayıs mesajında, “Emeğimizi sömürmeye son verin” dedi.

Uzmanların çelişkili açıklamaları kaygıyı tetikliyor! 8 haftayı geçerse destek şart

Deprem tahminleriyle ilgili kamuoyunda yapılan çelişkili açıklamaları eleştiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından toplumda yaşanan korku ve kaygı duyguları ile deprem psikolojisi konusunu değerlendirdi.

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

KKTC’ye 320 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi Yapılacak

KKTC’ye 320 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi yapılacak. Kuzey Kıbrıs son günlerde inşaat ve sağlık yatırımları ile gündemde.