Santorini’de deprem fırtınası sona eriyor

Santorini’de deprem fırtınası sona eriyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 28 Ocak’ta Santorini Adası yakınlarında 4 büyüklüğünde depremlerin olduğunu, ardından bölgede deprem fırtınasının yaşanmaya başladığını dile getirdi.

Bölgede 20 günden bu yana farklı büyüklükte yaklaşık 3 bin depremin olduğunu belirten Sözbilir, “Başlangıçta iki, üç, dört büyüklüğünde depremler oldu. Sonra 8 tane 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Belli bir zaman sonra bir çan eğrisi oluştu aslında. O çan eğrisinin şu anda son aşamasına geldik. Aslında şu an deprem fırtınasının sonuna geldik. Günde ortalama 400’e yakın deprem şimdi 10-15’e düştü. Bu aşamada ilk deprem fırtınası tamamlanmıştır diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Sözbilir, bölgede bugün 5,1 büyüklüğünde depremin olduğunu, zaman içinde böyle şiddetli sarsıntıların yaşanabileceğini aktardı.

“HEM VOLKANİK HEM TEKTONİK”

Bölgedeki tüm sismik hareketliliği değerlendirdiklerinde hem volkanik etkinliğin hem de tektonik kaynaklı depremlerin birlikte olduğunu gözlemlediklerini anlatan Sözbilir, “Şu anda orada bir magma sokulumu var. Belli bir şekilde, belli bir derinlikten yüzeye doğru yaklaşıyor. Yaklaşık 3-4 kilometrelik bir aşamaya kadar gelmiş durumda. Onun yukarı doğru çıkışıyla oluşan hidrotermal akışkanlar ve gazlar belli bir basınç altında oradaki kayaları kırıyor. Bu süre içinde o kırılmalardan dolayı öyle depremcik dediğimiz çok sayıda deprem oluşumu söz konusu oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Depremlerin azalmasının ardından belirsizlik evresinin yaşandığına dikkati çeken Sözbilir, bundan sonra bölgede yeniden benzer sarsıntıların olabileceğine işaret etti.

“CİDDİ YIKIM YARATMAYACAK”

Bölgede 2011-2012 yıllarında da deprem fırtınası yaşandığını anlatan Sözbilir, şöyle konuştu:

“O tarihlerde de bir aktivite oluşmuştu ve o birkaç ay sürmüştü. Tekrar birkaç deprem fırtınası birbirini izleyecek şekilde devam edebilir. Tabii bu arada volkanik patlama, deprem ve bunlardan dolayı da tsunami tehlikesi aslında tabii ki devam ediyor. Bunların hiçbiri bizde yıkıcı, ciddi bir problem yaratmayacak.

Bu aşamada eğer biz önlem alma yolunda gerekli adımları atabilirsek çok ciddi anlamda buradan az bir hasarla çıkma şansımız yüksek.”

Related Posts

İsrail’den ‘en uzun menzilli’ saldırı: Havada yakıt ikmali yapan uçağı vurdu

Ortadoğu’daki gerilimin 3’üncü gününde İsrail, ‘en uzun menzilli saldırısında’ İran’da havada yakıt ikmali yapan uçağı vurdu.

Hindistan’da İngiliz F-35 savaş uçağı yakıt sıkıntısı nedeniyle acil iniş yaptı

Hindistan’da İngiliz F-35 savaş uçağı yakıt sıkıntısı nedeniyle acil iniş yaptı

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan: ‘İran-İsrail çatışması danışıklı dövüş, Sünni dünyayı Şiileştirecekler’

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, İsrail’in İran’a saldırısı sonrası iki ülke arasında başlayan sürecin “danışıklı dövüş” olduğunu öne sürdü.

Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Pezekişyan ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Pezekişyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan can kayıpları nedeniyle başsağlığı diledi

İsrail İran arasında karşılıklı saldırılar sürüyor: İran’ın en büyük doğalgaz tesisi vuruldu

Kaynayan kazan Ortadğu’da gerilim İsrail İran arasındaki çatışmalarla hadsafhada devam ediyor. Önceki gece İsrail’in İran’daki nükleer tesisleri hedef alan hava saldırılarında İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Devrim Muhafızı Ordusu Komutanı …

Netanyahu’da İran halkına çağrı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu İran’a yaptığı saldırının ve İran’dan gelen karşılığın ardından yaptığı açıklamada İran halkına seslenerek ” Bu İran halkının rejime karşı ayağa kalkması için bir fırsat” dedi