Uzmanlarından “norovirüs” uyarısı: Ellerinizi iyi yıkayın

Grip Vakaları Yeni Yılda Artıyor: Uzmanlar Uyarıyor!

Yeni yılın ardından grip vakalarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, “Norovirüs çok bulaşıcıdır ancak kendinizi ve başkalarını korumak için alabileceğiniz önlemler var” diyerek uyarılarda bulundu.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye’de de çok ciddi bir kriz yaşanmamakla birlikte hastanelerde üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle başvuranların sayısında artış gözlemleniyor.

“Çok Bulaşıcı Bir Virüs”

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Eda Kepenekli Kadayıf, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Norovirüs kusma ve ishale neden olan çok bulaşıcı bir virüstür. Bazen “mide gribi” veya “mide böceği” olarak da adlandırılır. Ancak norovirüs hastalığının griple ilgisi yoktur. Grip, influenza virüsünden kaynaklanır. Norovirüs, mide veya bağırsak iltihabı olan akut gastroenterite neden olur. Norovirüs hastalığı olan çoğu kişi 1 ila 3 gün içinde iyileşir; ancak birkaç gün sonra hala virüsü yayabilirler.

Norovirüsün birçok farklı türü olduğundan hayatınızda birçok kez norovirüs hastalığına yakalanabilirsiniz. Belirli türlere karşı koruma geliştirmek mümkündür. Ancak korumanın ne kadar süreceği tam olarak bilinmiyor. Bir kişide genellikle norovirüse maruz kaldıktan 12 ila 48 saat sonra semptomlar gelişir. En sık görülen semptomlar ishal, kusma, mide bulantısı, mide ağrısı, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrılarıdır. Norovirüs hastalığınız varsa kendinizi aşırı derecede hasta hissedebilir, günde birçok kez kusabilir veya ishal olabilirsiniz. Norovirüs farklı şekillerde çok kolay ve hızlı bir şekilde yayılır.”

“Ellerinizi İyi Yıkayın”

“Norovirüs çok bulaşıcıdır ancak kendinizi ve başkalarını korumak için alabileceğiniz önlemler var” diyen Kadayıf, şunları sıraladı:

“Ellerinizi iyi ve sık yıkayın. Kabuklu deniz hayvanlarını iyice pişirin, meyve ve sebzeleri yıkayın. Kirlenmiş yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin. Çamaşırları sıcak suda yıkayın. Norovirüs hastalığı olan kişileri tedavi edecek özel bir ilaç yoktur. Antibiyotikler norovirüs enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olmayacaktır çünkü virüslere etkileri yoktur.”

“Aşı, Gribin Zatürre Gibi Komplikasyonlarından Koruyor”

Grip pandemisinde olmadığımızı ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Gökçe Demir, “Grip pandemisinde değiliz. Bu mevsimde artışı hep bekliyorduk. Covid’den önce 2008-2009’da grip bir pandemi yapmıştı. Şu an öyle bir pandemi yok. Mevsimsel grip, 6 yaş altı çocuklarda ağır seyrediyor. Grip zaten ağırdır, ölümcül seyredebilir.

Grip önlenebilir bir hastalık. Aşısı var. Güvenle kullanılan bir aşı. Çocuklarda da damlacık yoluyla okullarda bulaşıyor. Ben aşıyı öneriyorum. Geç de kalmadınız. Yaptırabilirsiniz. Okul bulaşlarının önlenmesi için çocukların okula gönderilmemesi gerekiyor. Ben aşıyı güvenle yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Aşılı kişilerde aşı, gribin zatürre gibi komplikasyonlarından koruyor. Daha hafif geçiriyoruz” dedi.

Related Posts

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

SES’ten Sağlık Emekçileri İçin 13 Maddelik Talep!

KESK’e bağlı SES İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaptıkları açıklamada toplu sözleşme dönemi öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini 13 madde ile sıraladı. 

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Kepek, dökülme, kaşıntı kabusuna son! Saç derisine detoks şart, işte yöntemi

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar. Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Şok diyet tuzağına düşmeyin! Formda olmak için tabağınızı renklendirin

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi fit bir vücuda sahip olmanın yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, yaza formda girmenin 7 etkili yolunu anlattı.

Sivas’taki cenazede neden maske taktılar? Yanlış biliyoruz: ‘2 koku keneyi çekiyor’

Sivas’ta nisan ayı başından bu yana Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisiyle hastaneye kaldırılanların sayısı 20’yi geçti. Şimdiye dek 1,5 yaşındaki Metehan Tütüncü’yle birlikte 3 kişi yaşamını yitirdi. Metehan bebek vakası ise hem trajik seyri hem de dikkat çeken maske detayıyla kamuoyunun ve uzmanların gündeminde.