Mahfi Eğilmez: Dış ticaretin durumu

Türkiye Dış Ticaret Dengesi ve Önemi

Mahfi Eğilmez

Türkiye, dış ticaret hesaplamalarında ihracat fob (taşıma aracına teslim edilene kadarki giderler dâhil) olarak, ithalat ise cif (maliyet + sigorta ve taşıma dâhil) olarak alınmaktadır. Ülkemiz dış ticaret açığı veren bir ülke konumundadır. Son yıllarda Türkiye’nin dış ticaret dengesindeki gelişim aşağıdaki grafikte gösterilmektedir:

Grafik incelendiğinde, Türkiye’nin sürekli dış ticaret açığı verdiği ve bu açığın 2016 – 2021 döneminde daraldığı ancak sonrasında tekrar arttığı görülmektedir. 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyel oranın altında kalması sonucunda, ithalatın düşmesiyle birlikte dış ticaret dengesinde daralma yaşandığı belirlenmektedir.

Dış ticaret hadlerine bakıldığında ise, Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin aleyhimize çalıştığı görülmektedir. Yani, ihracat birim değerleri ithalata birim değerlerinin altında kalmaktadır. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için birim değer endekslerine ve miktar endekslerine birlikte bakmak önemlidir. Miktar endeksi, fiyat sabit olmak koşuluyla dış ticaret miktarlarında meydana gelen değişimi ölçmektedir.

Aşağıdaki tablo, Türkiye’nin birim değer endeksleri ve miktar endekslerindeki değişimi göstermektedir:

İhracat miktar endeksi 2013 yılından 2025 Mart ayına kadar yüzde 66,4 oranında artmıştır. Bu süreçte daha fazla mal satılmıştır. İthalat miktar endeksi ise aynı dönemde yüzde 21,9 oranında artmıştır. İthalat birim değer endeksindeki artış ise yüzde 6,4 olmuştur.

Sonuç olarak, Türkiye son 13 yılda yurt dışına daha fazla mal satmış ancak birim fiyatlarında pek bir değişiklik olmamıştır. Diğer yandan, yurt dışından daha fazla mal almış ve bu malların birim fiyatları hızlı bir şekilde artmıştır. Bu durumun temel nedenleri arasında ihraç mallarının teknoloji içeriğinin düşük olması ve düşük marka değerine sahip olmaları ile ithal edilen malların yüksek teknoloji içeriğine ve marka değerine sahip olmaları bulunmaktadır.

Bu yazı Mahfi Eğilmez’in kişisel blogundan alınmıştır

Related Posts

Yaş çay bedeli belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı: 2025 yılı için yaş çay bedeli 25,44 TL olarak belirlenmiştir.

TÜİK açıkladı! Mart ayı dış ticaret endeksleri belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Dış Ticaret Endeksleri, Mart 2025” bültenini yayımladı. Verilere göre, mart ayında ihracat birim değer endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 artış gösterdi. Gıda, içecek ve tütün grubunda bu artış yüzde 9,3 …

Ne uçan kurtuluyor ne kaçan! Vergi müfettişleri balonların peşine düştü

Ekonomi yönetimi vergi denetimlerini genişletiyor. Son olarak, Nevşehir Defterdarlığı, Kapadokya’daki sıcak hava balonu işletmelerine vergi denetimi başlattı. 2024’te 750 bin turistin balon turuna katıldığı bölgede, işletmelerin yıl boyunca elde …

ABD-Çin anlaşması etkisini gösterdi: Altında yeni tahminler

ABD ile Çin arasında ticaret müzakerelerinin olumlu sonuçlanması, altın fiyatlarında kısa bir süreliğine düşüşe neden oldu. Gram altın kısa süreliğine 4 bin TL’nin altını görürken, bundan sonraki süreçte fiyatlarda düşüşün devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

Dünyaca ünlü iki yemek firması KFC ve Pizza Hut, Türkiye pazarına geri dönüyor!

Yum! Brands’ın İş Gıda ile franchise sözleşmesini feshetmesinin ardından yaklaşık dört aydır kapalı olan 537 KFC ve Pizza Hut şubesi, Türkiye’de yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor.

Ünlü çizgi filmin oyuncağı toplatılıyor

Ticaret Bakanlığı, sağlığa zararlı olduğu belirlenen bir oyuncağın satışını yasakladı.